Znak

Obec Vrábče

oficiální stránky

Kontakt

Ves - Na Návsi 33

Vrábče

370 01 České Budějovice

Telefon: 387 250 512

E-mail: ou.vrabce@volny.cz

ID Datové schránky: sjpbipp 

 

Úřední hodiny

ST 7:00-11:30 + 12:30-18:00

Novinky

Malé listy
občanů Vrábče

Poslední novinky za březen a duben

Hlášení rozhlasu

Poslední hlášení rozhlasu:
Čistění komínů

Rezervace kurtu

Zde si můžete zarezervovat tenisový kurt na Zastávce

Aktuality na email

Otevřeno každou

sobotu od 14 do 16 hodin

Mobilní aplikace googlePlay appStore

Kotlíkové dotace v JČK


Kotlíkové dotace

Dne 15. 7. 2015 byla v rámci Operačního programu Životní prostředí vyhlášena výzva pro kraje na předkládání projektů pro získání finančních prostředků na tzv. „kotlíkové dotace", které jsou určeny na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech.

 

Jihočeský kraj 29. 9. 2015 podal projektovou žádost na Ministerstvo životního prostředí a po jejím schválení bude na konci roku 2015 zveřejněno avízo o vyhlášení výzvy pro fyzické osoby a následně na přelomu roku 2015/2016 bude vypsána výzva pro příjem žádostí fyzických osob – konečných uživatelů.

 

V první vlně, tedy do konce roku 2018, mohou jihočeské domácnosti získat dotaci na výměnu kotlů ve výši 303 mil. Kč, přičemž s čerpáním kotlíkových dotací se počítá i v následujících letech v rámci dalších dvou cyklů. Finanční podpora na výměnu kotlů na pevná paliva v rodinných domech bude poskytována prostřednictvím projektu Jihočeského kraje, který je příjemcem evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020.

 

Předmětem podpory přidělované fyzickým osobám bude výměna kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za:       

  • tepelné čerpadlo
  • kotel na pevná paliva
  • plynový kondenzační kotel

       v kombinaci s  

  • instalací solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV,
  • „mikro“ energetickými opatřeními.

Průběžně aktualizovaný Seznam registrovaných výrobků je k dispozici viz  http://www.opzp.cz/dokumenty/187-seznam-registrovanych-vyrobku?verze=1.

Podporu na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním je možno poskytnout pouze v rodinných domech, kde:

  • bude současně provedeno alespoň jedno tzv. „mikro“ energetické opatření vedoucí ke snížené energetické náročnosti rodinného domu (potvrzení od energetického specialisty o prověření vhodnosti realizovaného  „mikro“ energetického opatření bude součástí žádosti o dotaci)  nebo
  • došlo ke snížené energetické náročnosti v minulosti (splnění klasifikační třídy energetické náročnosti budovy „C“ –  průkaz třídy „C“ bude součástí žádosti o dotaci), nebo
  • je současně na realizaci opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti budovy žádáno v programu Nová zelená úsporám

 

Maximální výše způsobilých výdajů projektu fyzické osoby na výměnu kotle bude v Jihočeském kraji činit max. 150 tis. Kč. Výše poskytnuté podpory se bude pohybovat v závislosti na typu výměny a na sídle žadatele od 70 % do max. 85 %:

  • 70 % způsobilých výdajů v případě realizace kotle spalujícího pouze uhlí, spoluúčast fyzické osoby 30%,
  • 75 % způsobilých výdajů v případě realizace kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle, spoluúčast fyzické osoby 25%,
  •  80 % způsobilých výdajů v případě, že je realizace tepelného čerpadla nebo kotle pouze na biomasu, spoluúčast fyzické osoby 20%,
  •  v případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla označena jako prioritní území, bude výše podpory navýšena o 5 % (seznam prioritních obcí k dispozici na webových stránkách Jihočeského kraje).

 

Způsobilost výdajů projektů fyzických osob v Jihočeském kraji bude umožněna zpětně od 15. 7. 2015, za předpokladu splnění všech podmínek stanovených ve vyhlášené výzvě.

 

Administrátorem „kotlíkových dotací“ je oddělení evropské integrace. V průběhu září tohoto roku byly na webu Jihočeského kraje spuštěny nové webové stránky pro kotlíkové dotace http://kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz/

 

Na těchto stránkách naleznete kontakty na příslušné pracovníky, prezentace ze semináře, aktuality  k připravované výzvě zaměřené na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech pro konečné uživatele – fyzické osoby v Jihočeském kraji a mnoho dalších informací.

 

Na výše uvedených webových stránkách je vyvěšeno také dotazníkové šetření http://kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz/?p=p_15, prostřednictvím něhož je nyní zjišťován předběžný zájem o kotlíkové dotace, a to zejména o jaké typy kotlů bude ze strany fyzických osob největší zájem (kotle na pevná paliva, plynové kotle nebo tepelná čerpadla).